Ads Area

SSD Satın Alma Rehberi

ssd
Bilgisayarın açılış hızını arttırmak için SSD disk satın almak isteyenlere rehber olacak yazımıza hoşgeldiniz. Bu sayfada hangi SSD alınmalıdır? Anakart ile uyumlu SSD almak için nelere dikkat edilmelidir sorularına cevap veriyoruz.

SSD diskler okuma ve yazma hızı yüksek yeni ürünlerdir. Çalışma prensibi hafıza kartı gibidir. SSD içerisine işletim sistemi kurulduğu zaman bilgisayarın ve programların açılış hızını artırır ve 5 saniye gibi kısa sürede kullanmaya hazır olur. Bu yüzden artık HDD yerine SSD tercih edilmektedir. HDD içerisinde demir disk olduğu için işlem yapması uzun sürmektedir. SSD içerisinde çip olduğu için daha hızlı çalışır.

SSD satın alma rehberi

SSD diskler üç çeşittir. Sata, M2 ve NVMe M2 olarak farklı şekilde üretilirler. Sata kare şeklindedir, M2 ise Ram gibi uzun incedir. NVMe daha hızlıdır.

Sata: Bağlantı türü: sata3, değer: 6.0 GB/s, en yüksek hız: 600 MB/s dir.
M2: Bağlantı türü: M2 sata, değer: 6.0 GB/s, en yüksek hız: 600 MB/s
NVMe: Bağlantı türü: M2 NVMe, değer: 32 GB/s, en yüksek hız: 3.900 MB/s

Bunlardan hangisini alacağınız, anakartın desteklediği hıza göre seçilir. Ayrıca laptop için 2.5 inç, masaüstü için 3.5 inç boyutunda alınır. Peki anakartın desteklediği SSD modeli nasıl öğrenilir? Bunu öğrenmek için ücretsiz indirebileceğiniz programlar mevcut. Örneğin CPU-Z programını indirip mevcut donanım özelliklerinizi öğrenebilirsiniz.

Yöntem 1) CPU-Z programını kurup açtığınız zaman karşınıza gelen ekranda “Mainboard” (anakart) sekmesini seçince “Model” karşınıza çıkmaktadır. Burada çıkan modeli Google arama motoruna yazıp arattığınız zaman bilgisayar markanızın web sitesi çıkar ve oradan “storega capability” (depolama kapasitesi) bulunur. Karşısında yazan bilgiye göre neyi desteklediği anlaşılır. Combo yazıyorsa hem NVMe hem M2 destekliyor demektir.

Yöntem 2) Anakartın hangi işlemciyi, hangi ekran kartını, hangi SSD’yi ve hangi Ramı takabileceğinizi görmek için anakart modelini yazıp çıkan sonuçlardan Userbenchmark.com websitesine girmek yeterlidir. Burada anakartın neleri desteklediği yan yana açıklanmaktadır. Uyumlu olan; CPU (işlemci) modelleri, GPU (ekran kartı) modelleri, SSD modelleri, Ram modelleri alt alta yazılmıştır. Burada gösterilen modellerden birisi tercih edilebilir.

NOT: SSD takmadan önce bilgisayarınızda mevcut olan eski diskin hızını öğrenmek için CrystalDiskMark programını kullanabilirsiniz. SSD taktıktan sonra yeni hızı da bu programla ölçüp aradaki farkı görebilirsiniz. CrystalDiskİnfo programı ise mevcut HDD ve mevcut SSD modelini öğrenmeye yarar.

Buraya kadar ne yaptık? CPU-Z programıyla anakart modelini öğrendik. Sonra bu modeli arama motoruna yazıp üreticinin websitesinden yada Userbenchmark.com adresinden anakartımızın desteklediği SSD modellerini gördük ve bu bilgiye dayanarak hangi tür SSD alabileceğimizi öğrendik.

Bilgisayara SSD nasıl takılır?

Yeni aldığınız SSD diskinizi bilgisayara monte etmek için yuvasını bulup yerleştirmelisiniz.
Laptop: Eğer 2.5 mm SSD laptoba takıyorsanız harddisk yuvasıyla aynı yerdedir. Eğer m2 yada nvme takıyorsanız yatay şekilde bir yuvası bulunur, orayı tespit edip ram takar gibi yuvasına oturtmalısınız.

Masaüstü: Eğer 2.5 inç yada 3.5 inç SSD diskinizi masaüstüne takacaksanız kalın girişe Güç adaptöründen gelen kabloyu, ince girişe anakart ile SSD diskin bağlantısını yapacak sata kablosunu takmalısınız.

SSD satın alma rehberi yazımızın sonuna geldik. En iyi SSD tavsiyelerini incelemek için: pc ve laptop için ssd önerisi yazımızı okuyabilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Yorumlar konuyla ilgili olmalıdır, deneyim ve yapıcı eleştiri içerebilir.