Ads Area

HDD ve SSD Farkı

Bilgisayarın depolama alanını yükseltmek isteyenler için HDD ve SSD farkını anlattığımız yazıya hoşgeldiniz. Bu sayfada HDD özellikleri ve SSD özellikleri hakkında bilgi veriyoruz.

HDD ve SSD arasındaki Farklar

#HDD içerisinde demir plak bulunur ve dönerek çalışır. Bir müzik plağı gibi iğne ucuyla okur. Bu yüzden okuma ve yazma hızı ortalama 250 MB/s olur, yani saniyede 250 MB veri kopyalayabilir. Bilgisayarın açılış hızı da bu yüzden yavaştır. Hem laptopta hem masaüstünde HDD kullanılabilir, laptopta HDD kullanmak için sata girişli ve 2.5 inç olması gerekir, masaüstünde ise hem 2.5 inç hem 3.5 inç uygundur.

#SSD içerisinde Ram benzeri kart bulunur. Bir hafıza kartı gibi çalıştığı için daha hızlı veri işleyebilir. SSD çeşitleri de üçe ayrılır. 2.5 inç Sata, M2 sata ve NVMe m2 olarak üç çeşit SSD vardır. Bunların farkı şeklinde ve giriş kısmındadır. Sata SSD kare şeklindedir, NVMe ve M2 ise Ram gibi uzun ince yapıdadır. Bunlardan hangisini alabileceğiniz, anakartın desteğine bağlıdır. (Bak: SSD satın alma rehberi)

Maliyet bakımından HDD avantajlıdır, hız bakımından SSD avantajlıdır. Bütçesi sınırlı olmayanlar bilgisayarın hafızasını arttırmak için SSD almalıdır, böylece bilgisayarın açılış hızı ve programların açılış hızı artacaktır. Bütçesi sınırlı olanlar ise daha uygun fiyata daha büyük depolama alanına sahip olabilirler. Mesela 500 GB SSD fiyatına 2TB HDD alınabilir. Aradaki depolama alanı ve fiyat farkı bu kadar fazladır.



HDD özellikleri nasıl olmalı?

Harddisk
Bilgisayar için harddisk alırken dikkat etmemiz gereken şeyler doğru bir tercih yapmak için önemlidir.

#HDD alırken demir plağın dönüş hızına bakılmalıdır. 5900 RPM mi 7200 RPM mi döndüğüne dikkat ederek nispeten daha hızlı bir HDD disk alabiliriz. 7200 RPM demek dakikada 7200 kere dönüyor demektir, böylece 5900'e göre daha hızlı işlem yapar. Ayrıca cache/önbellek de en az 128 MB olmalıdır.

Ayrıca kapasite miktarı da önemlidir. 500 GB depolama alanı günlük kullanım için yeterli olsa da oyun severler için yeterli olmayacaktır çünkü oyunların boyutu büyük olduğu için birkaç tane yükledikten sonra dolacaktır. Bu yüzden en az 1TB kapasiteli Harddisk alınmalıdır. Uygun fiyatlı olduğu düşünüldüğünde daha yüksek kapasitede alınabilir, tabi önemli olan ihtiyaç kadarını almaktır.

SSD özellikleri nasıl olmalı?

ssd çeşitleri
#SSD alırken anakartın desteklediği türden alınmalıdır. anakart modelinizi öğrenmek için CPU-Z programını indirip "motherboard" sekmesinden öğrenebilirsiniz. Bu anakartı internette aratıp portlarını öğrenebilirsiniz. Sata, m2, nvme m2 gibi SSd türlerinden birini tercih etmelisiniz. Her bilgisayara 2.5" sata SSD takılabilir. M2 ise sadece anakartta yuvası varsa takılabilir.

SSD alırken dikkat edilmesi gereken diğer nokta kapasitedir. Günlük kulanım için 256 GB ya da 500 GB SSD yeterlidir. Daha yüksek kapasitelerin maliyeti de yüksek olacaktır. Depolama alanı maliyetini düşürmek için daha uygun fiyatlı olan HDD diskler ile birlikte kullanılabilir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Yorumlar konuyla ilgili olmalıdır, deneyim ve yapıcı eleştiri içerebilir.